StoryEditorWiadomości rolnicze

Dorsz zapiekany w mleku

25.02.2021., 15:02h
Składniki: 1 kg dorsza, 8 ziemniaków, 2 nieduże cebule, 500 dag brukselki, 300 dag sera żółtego, 4 szklanki mleka, 4 jajka, natka pietruszki do posypania, przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, chwilę podgotować (nie rozgotować). Brukselkę ugotować. Filety dorsza układać w naczyniu żaroodpornym na przemian z ziemniakami i brukselką. Masło rozpuścić, bez zagotowania. Do ciepłego masła dodawać jajka i mleko, cały czas mieszając. Zalać rybę mieszanką, posypać przyprawami i startym serem. Piec ok. 30 min. Podawać posypane natką pietruszki.
Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 19:24