Rozpraszanie składników nawozowych poza agrosystemy pól uprawnych stwarza więc duże zagrożenie dla środowiska przyrodniczego, a w szczególności środowiska wodnego, powodując jego eutrofizację. Na poziomie gospodarstwa można jednak temu skutecznie przeciwdziałać, np. śródpolne oczka wodne i mokradła pełnią ważne funkcje środowiskowe.
Wdrażać dobrą praktykę
Całkowite wyeliminowanie strat składników pokarmowych pochodzących ze źródeł rolniczych nie jest możliwe, ale jest możliwe znaczące ich ograniczenie. Rolnicy powinni wdrażać dobrą praktykę rolniczą, której celem jest ochrona wód przed zanieczyszczeniem azotanami pochodzącymi z rolnictwa, czyli optymalne zarządzanie azotem pochodzącym ze wszystkich źródeł, a przede wszystkim z nawozów naturalnych.
A co konkretnie można i należy robić? W tym celu opracowano nowe zalecenia dla rolników, mające na celu ochronę wód przed zanieczyszczeniami azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych. Jest to Zbiór Zaleceń Dobrej Praktyki Rolniczej do dobrowolnego stosowania, w którym ważnymi opisanymi działaniami ograniczającymi zanieczyszczenie wód azotanami są m.in.: stosowanie nawożenia precyzyjne...
Aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na żywność, rolnicy często realizują intensywny model produkcji, w którym wytworzenie plonów opiera się na wysokich dawkach azotu i fosforu wnoszonych z nawozami mineralnymi i naturalnymi. W przypadku niewłaściwego ich stosowania nawozy te mogą negatywnie oddziaływać na środowisko naturalne.