To technologiczne zróżnicowanie doświadczeń pozwala oceniać reakcję odmian przy dodatkowych nakładach na nawożenie i ochronę. Przy wyborze odmian pszenicy ozimej zwraca się uwagę przede wszystkim na wielkość i jakość plonu, przy czym w Polsce największe znaczenie w uprawie pszenic jakościowych mają odmiany z grupy A.
Popularność odmian
jakościowych wynika ze znacznego postępu w plenności, jaki wnoszą te odmiany. Postęp hodowlany dotyczy również jakości technologicznej. Pod względem jakościowym zdecydowanie wyróżnia się odmiana Astoria – pierwsza i na razie jedyna w KR odmiana elitarna (grupa E). Jakość jest warunkowana genetycznie, ale w praktyce rolniczej na wysoką zawartość białka (glutenu) w ziarnie duży wpływ ma przebieg pogody i agrotechnika, a zwłaszcza poziom nawożenia azotowego. Gwarantem wysokiej jakości i przy tym wysokiego plonowania są odmiany pszenicy ozimej z grupy A.
Zacieśniając krąg poszukiwań odmiany idealnej – dla rolników pożądane najbardziej są odmiany o dużej stabilności plonowania, które w każdym roku, przy różnym przebiegu wegetacji, będą plonować na zadowalającym poziomie. Przejdźmy do konkretów. Pierwszą poz...