Enzymy paszowe należą do grupy dodatków wspomagających procesy trawienia i rozkładu związków organicznych. Są białkami, które katalizując reakcje biochemiczne dostarczają energię oraz odpowiednie związki do budowy i funkcjonowania organizmu. Są one wytwarzane przy udziale takich mikroorganizmów jak grzyby, bakterie oraz drożdże. Przy stosowaniu dodatków enzymatycznych należy wziąć pod uwagę zarówno wiek zwierząt, jak i skład surowcowy mieszanki paszowej. Preparat enzymatyczny musi być właściwie dobrany, aby był skuteczny. Efektywność enzymów zależy zarówno od temperatury, pH, jak i wilgotności. Najlepsze rezultaty ich działania daje system żywienia świń paszą na mokro albo przynajmniej zwilżoną na kilka godzin przed podaniem.
Stopień rozwoju układu pokarmowego, a tym samym zdolność trawienia i wchłaniania składników pokarmowych przez świnie wpływa na możliwość wykorzystania określonych komponentów paszowych w żywieniu poszczególnych grup zwierząt. Enzymy paszowe są przydatne szczególnie w żywieniu młodych zwierząt, u których system trawienny nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Ich korzystne działanie obserwuje się także w sytuacji, gdy...
Pasze wykorzystywane w żywieniu trzody chlewnej powinny charakteryzować się jak najlepszą strawnością. Poprawę wykorzystania związków antyżywieniowych zawartych w zbożach można uzyskać poprzez podanie enzymów egzogennych wraz z mieszanką.