StoryEditorWiadomości rolnicze

Fasola, groch, soczewica – siej je na zdrowie

13.04.2021., 14:04h
Dziś stanowią część naszego jadłospisu i dostarczają wielu cennych składników. Z fasoli, grochu i soczewicy można przyrządzać ciekawe i wykwintne potrawy. Z nasionami fasoli poczekajmy do maja, gdyż lubią ciepło, a w zimnej i wilgotnej glebie kiełkują wolno, stając się łupem dla larw muchówek i ślimaków.
Strąki grochu cukrowego możemy zbierać już w maju, bo najsmaczniejsze są te niedojrzałe. Wysiewa się go w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatrów. Gleba powinna być przepuszczalna, o pH zbliżonym do 6,5–7,5. Termin wysiewu przypada, gdy gleba jest już rozmarznięta, ale wczesną wiosną. Siejemy w rzędy odległe od siebie od 20 do 40 cm, w zależności od odmiany – im wyższa, tym odstęp większy, na głębokość około 2 cm. Groch wymaga podpór i dużej wilgotności od kwitnienia do zbiorów. Po około 60 miesiącach jest gotowy do zbioru. Polecaną odmianą jest m.in. Premium, bardzo wczesna. Tworzy okazałe strąki, dorasta do 1,5 m. Bajka rodzi słodkie, delikatne, smaczne również na surowo strąki. Dorasta do 1–1,5 m wysokości, zbiera się ją pod koniec czerwca przy wysiewie do połowy kwietnia. Iłówiecki jest grochem o drobnych strąkach i stosunkowo niskich łodyg...
Pozostało 66% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 13:15