Składniki: 1 mała dynia hokkaido, 300 g wołowego mięsa mielonego, 2 łyżki masła klarowanego lub oleju, 4 łyżki kukurydzy konserwowej, sól, pieprz, 2 cebule, 100 ml passaty pomidorowej, 1 ząbek czosnku, 1 mała papryczka chilli, 3 łyżki bułki tartej.
Wykonanie: Dynię przekroić na pół i delikatnie łyżką wyjąć gniazda nasienne. Natrzeć od wewnątrz olejem, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na blaszce rozciętą stroną do dołu. Piec 20 minut. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie, dodać mięso. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać kukurydzę i passatę, doprawić do smaku. Dodać posiekaną drobno papryczkę chilli i bułkę tartą, wymieszać. Podpieczoną dynię delikatnie obrócić na drugą stronę, nałożyć farsz i zapiekać jeszcze około 15 minut.