StoryEditorWiadomości rolnicze

Fermentowana śruta rzepakowa zamiast tlenku cynku

24.04.2020., 10:04h
Produkty rzepakowe to wartościowe źródło białka w żywieniu świń, lecz należy mieć na uwadze ograniczenia wynikające z ich składu chemicznego i zawartości substancji antyżywieniowych. Najnowsze badania pokazują jednak, że mogą być bardzo przydatną paszą, nawet w żywieniu loch czy warchlaków, jeśli są podawane w formie fermentowanej. Wówczas mogą stać się alternatywą dla wycofywanego stopniowo z żywienia prosiąt tlenku cynku.

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa to ważne źródło białka w paszach dla świń. To, co ogranicza jej szersze wykorzystanie w żywieniu trzody chlewnej, to niższa wartość pokarmowa niż poekstrakcyjnej śruty sojowej, co jest uwarunkowane przede wszystkim mniejszą zawartością białka, w tym lizyny, większą zawartością włókna pokarmowego i związaną z tym niższą wartością energetyczną oraz obecnością związków antyżywieniowych, takich jak glukozynolany. Związki wykazują szkodliwe działanie na funkcje organizmu. Białko śruty rzepakowej w porównaniu ze śrutą sojową zawiera natomiast więcej aminokwasów siarkowych (metionina, treonina, cystyna).

Produkty rzepakowe zawierają związki fenolowe oraz fityniany. Pierwsze z nich, wchodząc w reakcję z białkiem paszy, prowadzą do zmniejszenia jego wykorzystania oraz są przyczyną wraz z glukozynolanami gorzkiego smaku paszy. W rezultacie może dochodzić do zmniejszenia pobrania paszy przez świnie, co w konsekwencji odbija się ujemnie na przyrostach i zdrowotności zwierząt. Same glukozynolany nie są szkodliwe, jednak w organizmie zwierzęcym ulegają rozkładowi przez enzym mirozynazę, który występuje w nasionach rz...
Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 06:30