Składniki: 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek korzenia selera, 2 cebule, 4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 250 g boczniaków, sól, pieprz, papryka, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, majeranek, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 i 1/2 l wody, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła.
Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w paski. Zalać wodą i gotować wywar. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w paski grzyby i przez kilka minut dusić, po czym dodać do wywaru warzywnego. Gotować razem około 10 minut, doprawić. Na patelnię, na której były smażone grzyby, wyłożyć masło, rozgrzać i wsypać mąkę. Smażyć, aż mąka nabierze koloru, mieszać i wlać do zupy, gotować kilka minut, doprawić.