Aukcja GDT, która odbyła się 2 czerwca, zakończyła się wynikiem dodatnim, indeks cen wzrósł o 0,1%. Wart podkreślenia jest wzrost obrotów – sprzedano o 23,5% więcej towarów (czyli łącznie prawie 22 tys. t) niż na poprzedniej aukcji. Jedynymi towarami, które podrożały była sproszkowana maślanka oraz pełne mleko w proszku. Według nowozelandzkich analityków, to wzrost ceny PMP zrównoważył spadki cen innych towarów, ponieważ WMP stanowi ponad połowę wolumenu sprzedawanego na GDT. WMP zdrożało o 2,1% do 2761 dolarów/t. Ceny WMP wzrosły w prawie wszystkich okresach kontraktowych, z wyjątkiem kontraktu październikowego. Kontrahenci z Azji Północnej, podobnie jak z Bliskiego Wschodu, kupili więcej WMP niż na poprzedniej aukcji.
Ceny odtłuszczonego mleko w proszku spadły o 0,5% do 2530 dolarów/ t, zbliżając się do ceny z początku kwietnia br. Z kolei masło straciło na wartości 4,4%, sprzedano je za 2344 dolarów/t. Bezwodny tłuszcz mleczny (AMF) staniał natomiast o 2,9% do 3960 dolarów/ t, cheddar o 5,3% do 3520 dolarów/t a laktoza o 4,1% do 1278 dolarów/t.
ms