StoryEditorWiadomości rolnicze

Generyki idą w odstawkę

16.03.2021., 11:03h
Jaka strategia stosowania fungicydów w pszenicy ozimej tej wiosny będzie najlepsza? Czy postawić na generyki czy na gotowe preparaty od renomowanych producentów? A jeśli na te drugie, to które wybrać? Na te i inne tematy zgodzili się porozmawiać Marlena i Michał Kaziukowie prowadzący rodzinne gospodarstwo w powiecie tomaszowskim.
lubelskie
Marlena i Michał pobrali się w ubiegłym roku, a prowadzone przez nich gospodarstwa (w Czermnie w gm. Tyszowce i Starej Wsi w gm. Mircze) połączyły siły. Produkcja roślinna jest obecnie prowadzona na 37 ha gruntów własnych i dzierżaw. Do tego dochodzi hodowla bydła opasowego.

Dominują zboża i fasola

Uprawy są prowadzone na bardzo zróżnicowanych glebach. – Mamy całe spektrum klas bonitacyjnych w uprawie – mówi Marlena Kaziuk. – Od czarnoziemów klasy I, przez gliny III klasy, po piaski klasy VI – wylicza. – Po połączeniu naszych gospodarstw jest zdecydowanie więcej kombinowania z agrotechniką. Trzeba uważać, żeby na piaskach nie spalić, a na czarnoziemach nie dopuścić do wylegania – dodaje pan Michał.
Zboża ozime zajęły w tym sezonie niecałe 15 ha (większość to pszenice ozime, reszta jęczmień). Wiosną na 18 ha zostanie wysiana fasola, a resztę areału zajmą buraki cukrowe. Od przyszłego sezonu zostanie wprowadzony rzepak, a jeśli nic nie zmieni się w kwestii opłacalności produkcji buraków cukrowych, ta roślina może od następnego sezonu wypaść ze zmianowania.
Uprawy do tej pory prowadzone były w tradycyjnej techn...
Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 15:20