Rodzime rasy i odmiany gęsi są dobrze przystosowane do krajowych, często trudnych warunków środowiskowych i klimatycznych. Na północy kraju występują gęsi kartuskie, pomorskie, suwalskie, rypińskie, w południowej i południowo- wschodniej części kraju natomiast gęsi podkarpackie, zatorskie, lubelskie, kieleckie i biłgorajskie.
– Rodzimą gęsią uznaną w 2012 roku za odrębną rasę jest gęś biała kołudzka, hodowana od 1962 roku w Instytucie Zootechniki w Zakładzie Doświadczalnym Kołuda Wielka w woj. kujawsko- -pomorskim. Gęś ta stanowi 98% populacji gęsi w Polsce i utrzymywana jest w celu produkcji „gęsi owsianej”, której tuszki lub elementy eksportowane są do wielu krajów Unii Europejskiej, głównie do Niemiec. Gęś biała kołudzka w chowie przyzagrodowym jest źródłem nie tylko zdrowej, naturalnej żywności, ale również dodatkowego dochodu – mówiła dr Halina Bielińska podczas szkolenia zorganizowanego dla kół gospodyń wiejskich przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie.
Odpowiednie warunki chowu
Przed rozpoczęciem przyzagrodowego
chowu gęsi należy przygotować
pomieszczenia oraz sprawdzi...