Wczesne warzywa zeszły już z zagonków, które wypadałoby jakoś zagospodarować. Wykorzystajmy rośliny warzywne nadające się do uprawy poplonowej. Głąbik krakowski, burak liściowy, kapusta pekińska czy kapusta pak choi to jedne z wielu propozycji.
Chrupiące łodygi i ogonki
Głąbik krakowski, czyli sałata łodygowa albo sałata szparagowa, uprawiany był w XIX wieku w okolicach Krakowa, dziś odszedł w zapomnienie. Różni się od innych sałat tym, że nie tworzy główek czy rozet liściowych – częścią jadalną jest wysoka, mięsista i chrupka łodyga. Roślina jest łatwa w uprawie, ma mniejsze wymagania glebowo-klimatyczne niż jej głowiaste kuzynki. Dobre plony uzyskamy, uprawiając sałatę łodygową na glebach średnich, zasobnych w próchnicę, przepuszczalnych i szybko się nagrzewających. Preferuje gleby o odczynie pH 6,5 do 7,0. Może być uprawiana jako przed- lub poplon. W przypadku poplonu nasiona wysiewamy do połowy lipca. Można ją uprawiać z rozsady lub z siewu. Produkcja rozsady trwa miesiąc i wówczas nasiona wysiewamy do skrzyneczek, a gdy ukaże się liść właściwy, przesadzamy rośliny na miejsce stałe. Czy to z siewu, czy rozsady – należy zachować odpowiednie odstępy. Głąbika ...