StoryEditorWiadomości rolnicze

Gorąco – organizm „hamuje” apetyt

27.08.2020., 15:08h
Jeżeli temperatura ciała krowy wzrośnie o 1–2°C, to natychmiast podnosi się temperatura w żwaczu. Gdy temperatura treści żwacza wzrośnie tylko o 0,5°C, to dochodzi do zmian w jego mikroflorze, które z kolei wpływają na zmiany w wątrobie, stany zapalne wymienia oraz kończyn.

Przy temperaturze powyżej 20°C rozpoczyna się u krów proces stresu cieplnego. Zwierzęta stają się powolne, zaczynają pobierać mniej paszy, więcej piją i zieją, by oddać ciepło. W temperaturze powyżej 25°C możemy już mówić o stresie cieplnym, który szczególnie nasila się, gdy temperatury przekroczą 30°C. Wówczas mamy już ewidentny spadek pobrania suchej masy nawet o 1,5 kg, a także spadek produkcji mleka nawet o 3–5 kg dziennie. Jednak tak naprawdę, o stresie cieplnym możemy mówić, gdy do wysokiej temperatury powietrza, dojdzie jeszcze wysoka – powyżej 80% – wilgotność oraz słaba wymiana powietrza. Optymalna wilgotność dla krów wynosi od 60–70%.

Im bardziej wydajne zwierzęta, tym bardziej narażone są na stres cieplny, który objawia się ospałością krów, dyszeniem (ponad 60 oddechów na minutę), ślinieniem się, poszukiwaniem cienia i świeżego powietrza.

Miejsce organizmu, w którym zapada decyzja, jaka będzie temperatura ciała i jak ją w razie potrzeby zmienić, znajduje się w podwzgórzu i jest to tzw. ośrodek termoregulacji. Jest on ściśle powiązany z ośrodkiem głodu oraz ośrodkiem sytości i pragnienia. Gdy temperatura ze...

Pozostało 40% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. wrzesień 2024 15:16