Septorioza plew pszenicy (od dawnej nazwy stadium konidialnego: Septoria nodorum) najbardziej zagraża uprawom pszenicy ozimej. Czynnikami zwiększającymi ryzyko porażenia jest zainfekowane ziarno siewne, resztki pożniwne po zbożach, uprawa odmian krótkosłomych i deszczowa pogoda wczesnym latem. Choroba prowadzić może do znacznych strat w plonie ziarna, a także pogorszenia jego jakości.
Porażenie od liści po kłos
Sprawca septoriozy plew zimuje na resztkach pożniwnych w postaci piknidiów oraz w mniejszym stopniu w postaci pseudotecji i grzybni. Zimuje także w okrywie owocowo-nasiennej porażonych ziarniaków zbóż i traw, na siewkach porażonych jesienią zbóż oraz na obumarłych chwastach jednoliściennych. Wiosną zarodniki konidialne tworzące się w piknidiach zakażają pszenicę ozimą i jarą. Zakażenie z porażonego ziarna następuje już w czasie kiełkowania. W czasie wegetacji dochodzi do wielokrotnych infekcji wtórnych zarodnikami konidialnymi. Patogen najpierw poraża dolne liście młodych roślin, a następnie atakuje coraz wyższe piętra, w tym źdźbło i kłos.
Choroba występuje w większym nasileniu po łagodnej zimie i wilgotnych latach o ...