SAŁATKA Z GRILLOWANĄ GRUSZKĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I MIGDAŁAMI
Składniki:
- 2 gruszki,
- 2 łyżeczki masła klarowanego,
- kilka plastrów szynki parmeńskiej,
- liście rukoli,
- płatki migdałowe,
- pół puszki kukurydzy konserwowej.
Składniki na sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- kilka listków bazylii,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki musztardy.
Wykonanie: Składniki na sos wymieszać i utrzeć blenderem. Gruszki obrać i każdą pokroić na 8 części. Rozpuścić masło na patelni do grillowania, gruszki grillować, aż będą miękkie. Na talerzu ułożyć liście rukoli, plasterki szynki, zgrillowaną gruszkę, kukurydzę, polać sosem i posypać płatkami migdałowymi.
KARMELIZOWANE GRUSZKI Z LODAMI WANILIOWYMI
Składniki:
- 3 gruszki,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego.
Wykonanie: Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki i delikatnie wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić miód z cukrem i ułożyć połówki gruszek. Kiedy sos zredukuje się o połowę, dodać sok z cytryny i ocet jabłkowy. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Miękkie gruszki wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać z ...