StoryEditorWiadomości rolnicze

Gruszka nie pogardzi ni szynką, ni winem

27.08.2020., 16:08h

SAŁATKA Z GRILLOWANĄ GRUSZKĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I MIGDAŁAMI
Składniki:

  • 2 gruszki,
  • 2 łyżeczki masła klarowanego,
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej,
  • liście rukoli,
  • płatki migdałowe,
  • pół puszki kukurydzy konserwowej.

Składniki na sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • kilka listków bazylii,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki musztardy.

Wykonanie: Składniki na sos wymieszać i utrzeć blenderem. Gruszki obrać i każdą pokroić na 8 części. Rozpuścić masło na patelni do grillowania, gruszki grillować, aż będą miękkie. Na talerzu ułożyć liście rukoli, plasterki szynki, zgrillowaną gruszkę, kukurydzę, polać sosem i posypać płatkami migdałowymi.

KARMELIZOWANE GRUSZKI Z LODAMI WANILIOWYMI
Składniki:

  • 3 gruszki,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego.

Wykonanie: Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki i delikatnie wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić miód z cukrem i ułożyć połówki gruszek. Kiedy sos zredukuje się o połowę, dodać sok z cytryny i ocet jabłkowy. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Miękkie gruszki wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać z ...

Pozostało 42% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. wrzesień 2024 13:23