StoryEditorWiadomości rolnicze

Gruszki w syropie korzennym

18.11.2020., 12:11h
Gruszki w syropie korzennym
Składniki: 5 gruszek, 3/4 szklanki wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżka przypraw korzennych: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu, gwiazdka anyżu, łyżka masła, szklanka dowolnych bakalii: rodzynek, orzechów i migdałów, śliwek suszonych.
Wykonanie: Wodę, cukier, masło i przyprawy włożyć do garnka i zagotować na małym ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieją (około 10 minut). Dodać bakalie. Podgotować jeszcze około 5 minut. Gruszki pokroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne (nie obierać). W formie do zapiekania ułożyć gruszki. Zagłębienia powstałe po wydrążeniu wypełnić bakaliami oraz polać powstałym sosem. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. wrzesień 2024 09:14