Składniki na grzanki: 1 duża bagietka, kilka plasterków szynki parmeńskiej, 8 pieczarek, sól, pieprz, 250 g szparagów, 4 łyżki masła klarowanego, 2 ząbki czosnku.
Składniki na masło czosnkowe: 3/4 kostki masła, około 20 listków czosnku niedźwiedziego, 2 ząbki czosnku.
Wykonanie: Czosnek niedźwiedzi posiekać nożem, czosnek przecisnąć przez praskę. Masło, posiekane listki i przeciśnięty ząbek czosnku utrzeć blenderem. Bagietkę pokroić lekko w poprzek, posmarować masłem, zapiekać 10–15 minut w temperaturze 170°C, aż grzanki staną się chrupkie. W tym czasie pieczarki pokroić na cienkie plasterki i poddusić na 2 łyżkach masła klarowanego. Posypać solą i pieprzem. Od szparagów odłamać zdrewniałe części, a resztę pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę szklić i dodać szparagi. Dusić, aż będą miękkie (około 8 minut), co jakiś czas mieszając. Na gorące nałożyć połówkę plasterka szynki parmeńskiej, pieczarki oraz szparagi i podawać na gorąco.