Grzyby w świecie kulinariów są klasyfikowane jako rośliny. Ale z perspektywy biologii nie są nimi. Należą po prostu do królestwa grzybów. I choć nie są roślinami, dostarczają jednak kilku cennych składników.
Jaki jest najprostszy sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów? Zdaniem naukowców to dbanie o kolory w diecie. Na talerzu powinno się pojawiać jak najwięcej warzyw i owoców w różnych barwach. W wielu przypadkach – to już dowiedzione – żywności, która pozbawiona jest koloru, zwykle brakuje też niezbędnych nam składników odżywczych. Z grzybami jest jednak inaczej – mimo iż blade i mdłe wizualnie, zawierają cenne składniki odżywcze.
Grzyby kontra tlen
Grzyby są bogate w antyoksydanty, podobnie jak marchew, pomidory, czerwona i zielona papryka, dynia, groszek, cukinia. Antyoksydanty to substancje, które walczą z tzw. wolnymi rodnikami – atomami lub cząsteczkami, które wpływają niszcząco na komórki naszego ciała. Efektem tego działania może być rak.
W zapobieganiu tej chorobie bardzo istotny jest selen – minerał nieobecny w większości owoców i warzyw. Zawierają go natomiast grzyby. Na czy...
Można by powiedzieć, że lada moment sezon grzybowy w pełni. Można by – gdyby nie tegoroczna susza. Grzybów w tym roku jest z pewnością dużo mniej, ale deszcze, które spadły w ostatnich dniach, wzbogacą część lasów o ten smakowity produkt.