Konopie są znane i uprawiane przez rolników od wielu pokoleń. Stanowiły źródło włókna wykorzystywanego na cele tekstylne oraz różnego rodzaju wyroby pozawłókiennicze stosowane w przemyśle budowlanym, motoryzacyjnym, papierniczym i spożywczym.
Nowy podgatunek
– konopie oleiste
W ostatnich latach zainteresowanie uprawą konopi wzrasta na świecie, w tym także w Polsce, z uwagi na możliwości wykorzystywania ich na cele medyczne, a tutaj liczy się nie plon włókna, lecz kwiatostanów i nasion. Z kwiatostanów można pozyskiwać cenne olejki eteryczne. Natomiast nasiona konopi zawierają ok. 28% oleju jadalnego. Pozostałą część nasion stanowi mąka konopna o zawartości ponad 25% pełnowartościowego białka.
Uwzględniając powyższe zalety, postanowiono wyhodować nową odmianę konopi o wysokich plonach nasion i to się udało. Wyhodowano interesujące formy i po selekcji najbardziej obiecujących rodów zarejestrowano w 2017 r. ten najlepszy – odmianę Henola. Odmiana charakteryzuje się ok. 30% krótszym okresem wegetacji, niższą ok. 50% długością techniczną roślin, większą długością kwiatostanów i wyższymi plonami nasion od konopi włóknistych. Powyższe różnice upow...