StoryEditorWiadomości rolnicze

Hipertrofia – wady i zalety

14.02.2016., 08:02h

Hipertrofia mięśni ma podłoże
genetyczne i jest określana
jako dwupośladkowość oraz
podwójne umięśnienie. Nazwy te nie
są ścisłe, ponieważ w tym przypadku
nie następuje podwojenie liczby włókien
mięśniowych. Jednak wynikają
one z wyglądu zwierząt i wrażenia
podwójnej budowy mięśnia pośladkowego.
Tak naprawdę wygląd zwierząt
z hipertrofią mięśni związany
jest ze wzrostem wielkości włókien
mięśniowych oraz z powiększeniem
objętości tkanki mięśniowej w wyniku
zwiększenia liczby komórek.
Zjawisko hipertrofii mięśni wśród
bydła najbardziej rozpowszechnione
jest u rasy belgijskiej błękitno-białej
(bbb). Innymi rasami mięsnymi,
u których występuje podwójne umięśnienie
są blonde d’Aquitaine, limousine,
piemontese, marchigiana oraz
angus czerwony.(...)

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. wrzesień 2024 09:15