StoryEditorWiadomości rolnicze

Indyjskie pączki gulab jamun

03.02.2021., 13:02h
Składniki na pączki: 5 czubatych łyżek mleka w proszku, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 i 1/2 łyżeczki miękkiego masła, olej do smażenia (najlepiej ryżowy).
Składniki na syrop: 750 ml wody, 8 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, szczypta szafranu, 2 łyżki wody różanej.
Wykonanie: W misce roztrzepać jajko wraz z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i połączyć z roztartym masłem. Wyrobić ciasto. Musi być tak gęste, by dało się zrobić z niego kulki. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju na złoto, po czym odsączać na papierze. Wodę z cukrem gotować przez 10 minut, a w międzyczasie dodać do niej kardamon, szafran i wodę różaną. Pączki zanurzyć w syropie na 10 minut, tak by nim dobrze nasiąknęły.
Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 21:16