StoryEditorWiadomości rolnicze

Innowacyjne zielone mleko

18.11.2020., 12:11h
pomorskie, kujawsko-pomorskie
Konsorcjum stara się o pozyskanie unijnych funduszy, które umożliwią stworzenie łańcucha produkcyjnego. Z mleka wytwarzanego przez krowy żywione ekstensywnie, mają być produkowane wysokiej klasy sery. Bydgoska uczelnia ma zaś zająć się naukowymi badaniami, które sprawdzą dobrostan zwierząt, jak i jakość produkowanego mleka. W październiku br. ministerstwo rolnictwa zorganizowało na Pomorzu i Kujawach wyjazd studyjny „Szlakiem dobrych praktyk PROW”, podczas którego mieliśmy okazję zwiedzić jedno z gospodarstw uczestniczących w programie „Innowacyjne Zielone Mleko”, należące do Andrzeja Pestki z Lipienic. Podstawę żywienia krów w okresie letnim stanowi wypas pastwiskowy. Zimą zwierzęta żywione są sianokiszonką, a uzupełnieniem dawki jest śrutowane zboże oraz ziarno kukurydzy. Całkowicie zrezygnowano z kiszonki z kukurydzy. – Wypas prowadzony był do końca października, obecnie stado wyprowadzane jest na pastwisko w zależności od pogody. Pastwisko liczące 8 ha zostało założone dwa lata temu i znajduje się przy siedlisku – informuje Andrzej Pestka.Stado utrzymywane jest w oborze wolnostanowiskowej w systemie głębokiej ściółki. Obornik stanowi bardzo ważn...
Pozostało 69% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. wrzesień 2024 11:15