Jabłka z własnego ogrodu smakują najlepiej. Wśród różnych odmian są i te polecane dla alergików. Zwracajmy na to szczególną uwagę, bo osób z alergią jest coraz więcej. Wrzesień i październik to najlepsza pora, by zaopatrzyć się w drzewka i posadzić je w najbliższym otoczeniu.
Nie podawaj alergikom
Niektóre substancje występujące
w jabłkach mogą powodować reakcje
alergiczne. Czasem wystarczy
dotknąć ich skórki, by odczuć
tego skutki. Jeśli szukamy jabłek
dla alergika, nabywając materiał
szkółkarski, wybierajmy takie odmiany,
jak Santana, Baya Marisa,
Boskop. Unikajmy Gali, Jonagolda,
Golden Deliciousa czy Red
Deliciousa. O zawartości polifenoli,
czyli substancji, które mogą
uczulać, możemy przekonać się
np. po przekrojeniu owocu. Jeśli
owoc szybko zbrązowieje, polifenoli
jest dużo. Na własne potrzeby
wybierajmy odmiany, które charakteryzują
się dużą odpornością
na choroby, szczególnie mączniaka
i parcha jabłoni. W przypadku
tych słabszych, żeby cieszyć się
zdrowymi i pełnowartościowymi
owocami, zmuszeni będziemy stosować
chemiczne środki ochrony.
Czasem warto wrócić do starych
odmian, które nadają się nie tylko
do upraw wielkotowarowych,
lecz także...