Azot jest kluczowym składnikiem pokarmowym. Z gleby pobierany jest przez korzenie roślin tylko w formie mineralnej (NH4 +, NO3 -), następnie jest metabolizowany i transportowany w roślinie głównie w postaci grupy aminowej. Dalej przekształca się w aminokwasy i białko roślinne. Białka to największa frakcja związków azotowych w roślinie, ale azot jest obecny wszędzie, w enzymach, witaminach itd.
Współzależność pobierania
Tak w telegraficznym skrócie można przedstawić znaczenie w rozwoju roślin i jego przemiany. Biorąc pod uwagę obowiązujący „Program działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu” i przepisy związane z ograniczaniem emisji amoniaku, każdy rolnik musi zmienić praktykę rolniczą w zakresie nawożenia azotem. Przepisy ograniczające okresy i maksymalne dawki stosowania azotu działającego w niektórych punktach odstają od zasad dobrej praktyki rolniczej. Chodzi mi w szczególności o zbyt późną możliwość zastosowania ważnej dawki startowej azotu wiosną w oziminach.
Generalnie nowe zasady zmuszają do bardziej racjona...
Wśród pięciu głównych i nadrzędnych czynników wzrostu roślin prof. dr hab. Witold Grzebisz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wymienia: dwutlenek węgla, światło, temperaturę, wodę i azot.