Istotną rolę w tym okresie odgrywa zasuszenie krów, często niedoceniane przez hodowców. Należy pamiętać, że zasuszenie to nie tylko okres odpoczynku dla krowy, ale czas przygotowania organizmu do wzmożonego wysiłku, jakim jest poród i laktacja. Według wielu hodowców praktyków i naukowców, odpowiednie przygotowanie zwierząt w tym okresie powinno zapewnić w późniejszych etapach maksymalną produkcję mleka, a jednocześnie ograniczyć możliwość wystąpienia chorób metabolicznych i pokarmowych.
Laktację podtrzymuje regularność procesów dojenia, które podlegają hormonalnym wpływom prolaktyny, estrogenów, progesteronu, somatotropiny i kortyzolu. Przy braku bodźców wydzielanych przez te hormony, następuje zahamowanie sekrecji mleka i rozpoczyna się inwolucja gruczołu mlekowego. W procesie tym bierze udział specyficzne białko hamujące sekrecję mleka (FLI-feedback inhibitor of location), którego poziom istotnie wzrasta w ostatnim okresie laktacji. Białko to ma bardzo duży wpływ na zamieranie komórek gruczołowych. Z kolei w inwolucji gruczołu mlekowego bierze udział system plazminogenny, insulinopodobny oraz białko wiążące cytokinę. ...