Od kilkunastu lat mamy już zauważalny deficyt wody wczesną wiosną i jesienią, ponadto przeważają lekkie i bardzo lekkie gleby, co ogranicza gromadzenie się próchnicy w glebie. W strukturze siewu dominują zboża uprawiane w monokulturach. Na spotkaniach z rolnikami zadajemy sobie wspólnie pytanie: czy w praktyce jest łatwo czy bardzo trudno zwiększyć zawartość materii organicznej w glebie?
To najważniejszy wskaźnik jakości gleby
Ochrona gleb jest obecnie tematem międzynarodowych konwencji ochrony środowiska w ramach Agendy 21 ONZ, których celem jest zrównoważone użytkowanie ziemi oraz ochrona ziemi przed degradacją i zanieczyszczeniem. Szczególne miejsce wśród 8 głównych zagrożeń wymienionych w strategii ochrony gleb zajmuje spadek zawartości materii organicznej w glebie. Zawartość glebowej materii organicznej stanowi integracyjny i najczęściej wymieniany wskaźnik jakości gleb, dlatego też zachowanie i przeciwdziałanie jej ubytkom jest ważne nie tylko z punktu widzenia zmniejszenia żyzności gleb, ale i limitowania plonów roślin uprawnych.
Według prognoz Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu, globalnie możliwe zakumulowanie materi...
Gwałtowne zmiany temperatur sezonowych, zmiany wilgotności gleby (ulewne deszcze lub długie okresy suszy), fale upałów, które corocznie występują w Polsce, mają i będą miały znaczący wpływ na właściwości gleb, zasoby wodne, a w rezultacie akumulację lub utratę materii organicznej w glebie.