Pomysł hodowli bydła rasy wagyu zrodził się 3 lata temu podczas pobytu w Wielkiej Brytanii – wspomina Anna Węgłowska, która pomaga rodzicom w gospodarstwie, na co dzień zaś pracuje zawodowo. – Chcąc wykorzystać potencjał naszego gospodarstwa i jednocześnie stać się pionierami tej rasy w kraju, zdecydowaliśmy się rozpocząć hodowlę wagyu. Odwiedziliśmy trzy najlepsze i największe hodowle w Niemczech i ostatecznie w lutym br. zakupiliśmy krowę z cielęciem.
W gospodarstwie Grażyny i Waldemara Węgłowskich, którym aktywnie pomaga córka Anna, obecnie prowadzona jest dwukierunkowa produkcja zwierzęca w postaci produkcji mleka i hodowli bydła mięsnego.
– Takie rozwiązanie zapewnia comiesięczne stabilne dochody, ale również ogrom pracy każdego dnia – podkreśla pani Grażyna, bowiem bydło utrzymywane jest w oborze uwięziowej.
– Naszym celem jest zbudowanie stada zarodowego rasy wagyu oraz krzyżowanie go (w kolejnych pokoleniach) z rasą angus. Krowa miała 5 sesji pobierania oocytów i zapłodnienia in vitro wykonanych przez doświadczonych lekarzy weterynarii: Kamila Kossakowskiego i Arkadiusza Szkamelskiego z firmy Embriovet. Obecnie krowa je...