To najlepsza pora roku na nowe nasadzenia drzew i krzewów owocowych. Nie zapominajmy również o pigwowcu, który jest rośliną ozdobną, ale i doskonałą rośliną użytkową.
W Polsce do uprawy poleca się pigwowca japońskiego, który jest bardzo odporny na niskie temperatury i nie wymaga zabezpieczenia przed zimą. Pigwowca okazałego i pigwowca pośredniego trzeba zabezpieczyć, ponieważ są wrażliwe na niskie temperatury i wymagają ciepła, aby ich owoce dojrzały.
Użyj zamiast cytryny
Pigwowiec japoński tworzy rozłożysty krzew o wysokości do 1,5 m. Ma powyginane, zagęszczone gałęzie pokryte kolcami. Przy odpowiednich warunkach uprawy szybko rośnie i już po 3 latach wchodzi w okres owocowania. W kwietniu, jeszcze przed rozwojem liści, rozpoczyna kwitnienie, obsypując się gęsto bardzo dekoracyjnymi kwiatami w kolorze ceglastoczerwonym. Po przekwitnieniu tworzą się małe i bardzo twarde owoce na bardzo krótkich szypułkach. Osiągają około 50 g wagi, mają jabłkowaty kształt, są pokryte żółtą skórką z czerwonymi plamkami. Dojrzałość zbiorczą osiągają na przełomie września i października. Z uwagi na cierpki smak i dużą twardość nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Są...