Dziś przypomnimy biologię rozwoju i niechemiczne możliwości ograniczenia szkodliwości urazka. Pojawia się on najczęściej, kiedy na stanowiskach z uprawą kukurydzy na dobre jest zadomowiona omacnica prosowianka. Urazka kukurydzianego przyciąga zapach fermentujących, uszkodzonych ziarniaków. Ten szkodnik pojawił się w Polsce na początku lat 90. i aktualnie wyrządza lokalnie duże straty. Zacznijmy jednak od skoczka. Skąd się wziął?
Skoczka Zyginidia scutellaris
na roślinach kukurydzy
stwierdzono w Polsce w ub.r.
Gatunek ten nie posiada jeszcze
polskiej nazwy jednak
w języku angielskim nazywany
jest „maize leafhopper”, co
można tłumaczyć jako skoczek
kukurydziany. Jak informowali
w ub.r. naukowcy
z IOR–PIB w Poznaniu, w komunikacie:
„Gatunek ten występuje
na zachodzie Europy,
gdzie jest jednym z najpospolitszych
skoczków (np. we
Francji). Skoczek kukurydziany
po raz pierwszy w Polsce
stwierdzono na północy kraju
przeszło 100 lat temu. Kolejne
doniesienia o jego występowaniu
pochodzą dopiero z lat
2000 i 2001 z Górnego Śląska.
Następnie jeden samiec skoczka
kukurydzianego został
odłowiony w aspirator Johnson’a
w Winnej Górze z końcem
lipca 2009 roku.
...