W pierwszy dzień korzeniowy przerywamy siewki marchwi, pietruszki, buraków ćwikłowych i pasternaku, obsypujemy również wypustki szparagów, jeśli chcemy bielone. W ogrodzie ozdobnym uzupełniamy ściółkę pod krzewami i bylinami. W dni kwiatowe wysiewamy kwiaty jednoroczne, a także sadzimy byliny, drzewa i krzewy ozdobne z kwiatów. W skrzyneczkach i pojemnikach sadzimy pelargonie, petunie, surfinie, lobelie. Zasilamy je również nawozami, a pozostałości po przekwitłych narcyzach, hiacyntach i tulipanach usuwamy. W dni liściowe dosadzamy rośliny ozdobne z liści, np. funkie, a także rośliny użytkowe, w przypadku których plonem są liście. Rozpoczynamy uprawę bazylii, cząbru, mięty, tymianku i melisy. Na rabacie warzywnej wysiewamy cykorię, endywię i koper, sadzimy pory i naciowe gatunki pietruszki. Rozpoczynamy sezon ogórkowy, ale wybierajmy do uprawy odmiany o zwiększonej tolerancji na mączniaka. Wysiewamy dynie, cukinie, a także fasolę szparagową. Nie zapominajmy o poziomkach i truskawkach, drzewach i krzewach owocowych. Chronimy wiśnie przed moniliozą, ale oprysk przeprowadzamy po oblocie pszczół. W drugim terminie korzeniowym dosiewamy warzywa korzeniowe oraz dosadzamy selery, pory...