Pełnia, od której rozpoczyna się październik, to czas odpoczynku od prac w ogrodzie. Pierwsze dni owocu przeznaczamy na zbiory papryki, pomidorów, dyniowatych, bakłażanów, jabłek, gruszek, śliwek. Podsypmy nawozami drzewa i krzewy owocowe. W dni korzenia kończymy zbiory ziemniaków i zaczynamy zbierać warzywa korzeniowe: seler, marchew, pietruszkę, buraki. Z części warto zrobić sałatki warzywne na zimowe zapasy. Pietruszka i skorzonera mogą pozostać na zagonie. Podobnie topinambur, którego bulwy podbieramy, a wykopujemy tuż przed spodziewanymi mrozami.
W dni kwiatowe sadzimy jesienne kwiaty, dekorujemy pojemniki, porządkujemy rabaty z przekwitłych jednorocznych roślin ozdobnych, ścinamy przekwitłe kwiatostany, zasilamy kompostem, ściółkujemy i zbieramy nasiona. Sadzimy byliny, drzewa i krzewy ozdobne, rabaty uzupełniamy cebulowymi. W dni liścia wysiewamy szpinak i koper zimowy z myślą o wiosennych zbiorach. Wysiewamy roszponkę i zimowe odmiany sałat. Być może trzeba będzie rozważyć przykrycie ich agrowłókniną, by nie narażać na działanie mrozów. Dosadzamy krzewy i drzewa o ozdobnych liściach i pędach, uzupełniamy bądź zakładamy żywopłoty. Pamiętamy również o...