Pierwsze dwa dni października sprzyjają sadzeniu drzewek i krzewów owocowych, truskawek, poziomek, owocujących pnączy, m.in. winorośli, aktinidii (kiwi), cytryńca. Ponieważ będą na danym stanowisku rosły oraz rodziły owoce przez wiele lat, glebę należy odpowiednio przygotować, wzbogacając w składniki pokarmowe w postaci nawozów organicznych – dobrze przefermentowanego obornika lub kompostu. Gleba jest ciepła i wilgotna, więc rośliny szybko się przyjmą i zregenerują. Dobrze przed sadzeniem zanurzyć korzenie w papce (podobnie jak przy sadzeniu kapustnych) przygotowanej z gliny, krowieńca i ogrodniczego mydła potasowego.
Powoli żółkną i opadają liście z jabłoni i grusz. Warto opryskać drzewa 5-procentowym roztworem mocznika, który pozwoli na szybki rozkład liści i ograniczy występowanie parcha w kolejnym sezonie.
Kolejne dni są pod znakiem korzeniowych. Zaczynamy zbiory buraków i selerów, choć to zależy od pogody. Jeśli zapowiadane są spadki temperatur, zbieramy. Jeśli zapowiadają się ciepłe dni, zaczekajmy ze zbiorem – teraz bowiem korzenie pobierają najwięcej składników i powiększają swoją masę, szybko przyrastając. Dzień kwiatu po nowiu...