StoryEditorWiadomości rolnicze

Karkówka z jabłkami

11.05.2021., 08:05h

Składniki: 700 g karkówki, sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek, olej, 4 jabłka, cebule.

Wykonanie: Karkówkę pokroić na plastry, lekko rozbić. Posypać przyprawami, polać olejem, natrzeć każdy plaster. Najlepiej mięso odstawić na około 3 godziny. Na patelni usmażyć każdy plaster mięsa przez około 5 minut z każdej strony i ułożyć w formie do zapiekania. Następnie podsmażyć pokrojoną w plasterki cebulę, ułożyć na mięsie. Jabłka obrać, pokroić na osiem części i chwilę podsmażyć na tej samej patelni, co mięso i cebulę, i ułożyć w formie (chodzi o to, żeby jabłka były „obtoczone” w tłuszczu, inaczej będą wysychały. Zapiekać 60 minut w temperaturze 180°C pod przykryciem.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. listopad 2024 13:45