Składniki: 1 karp (około 1,2 kg), 2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, 3 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki żelatyny, 1 cytryna, natka pietruszki, 10 jajek przepiórczych, zielony groszek z puszki.
Wykonanie: Jajka przepiórcze ugotować. Sprawionego karpia pokroić w dzwonka. Głowę karpia wraz z warzywami i przyprawami zalać wodą i zagotować. Do wywaru włożyć kawałki ryby i gotować je 15 minut lub usmażyć na patelni obtoczonego w mące. Delikatnie wyjąć, aby ryba się nie rozpadła, i ułożyć w głębszych półmiskach. Wywar przecedzić przez sitko, dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści, ostudzić. Dzwonka ułożyć na półmiskach, ułożyć jajka, groszek, kawałki marchewki, pietruszki, plasterki cytryny, natkę pietruszki i delikatnie, najlepiej po łyżce, zalać wywarem. Odstawić do stężenia.