StoryEditorWiadomości rolnicze

Knedle na słodko z twarogiem i śmietaną

30.11.2020., 13:11h
Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 2 jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g mąki pszennej, 200 g twarogu półtłustego, 3 łyżki cukru, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany; do podania: słodka śmietanka, 2 łyżki cukru.

Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i zemleć. Twaróg utrzeć z cukrem i śmietaną. Do zimnych ziemniaków dodać mąki, jajko, sól. Wyrobić na gładkie ciasto (jeśli jest za lepkie, dodać mąki pszennej). Ciasto uformować w wałek, kroić równe porcje, spłaszczać, nakładać porcje twarogu i zlepiać w kształt kuli (dokładnie zlepiać brzegi). Odkładać na oprószoną mąką stolnicę lub tacę. Zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić knedle. Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut, licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach. Przed podaniem zlać wodę z talerzy. Polewać śmietaną i posypać cukrem.
Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. wrzesień 2024 05:23