Koszty chowu trzody chlewnej wciąż rosną, między innymi w związku z podnoszeniem wymogów dobrostanu zwierząt. Kastracja chirurgiczna jest zabiegiem stresującym i bolesnym dla zwierząt, wpływającym negatywnie na ich dobrostan, dlatego niektóre kraje, jak chociażby Niemcy, zadeklarowały, że będą stopniowo wycofywały się z rutynowego jej przeprowadzania. Zabieg bez użycia środków znieczulających ma zostać zakazany w Niemczech dla zwierząt w każdym wieku. Niewykluczone więc, że nasz kraj także zaczną obowiązywać te same przepisy, aby wyrównać szanse producentów świń na unijnym rynku. W Polsce większość knurków poddawana jest kastracji chirurgicznej bez znieczulenia, która jest możliwa, jeśli ich wiek nie przekracza 7 dni.
Rutynowo przeprowadzany zabieg kastracji wzbudza wiele emocji, choć jest powszechny i ciągle najskuteczniejszy w przeciwdziałaniu pogorszeniu się jakości konsumpcyjnej mięsa wskutek wystąpienia niepożądanego zapachu knurzego tusz. Zapach ten jest efektem nagromadzenia w słoninie oraz tłuszczu śródmięśniowym dużych ilości androsteronu – męskiego hormonu płciowego produkowanego przez jądra. Gromadzi się on w tych tkankach,...