Kardashianka – na śniadanie
W Stanach Zjednoczonych kolagen stał się modny w latach 80. ubiegłego wieku jako kosztowny wypełniacz do wstrzykiwania w celu uwydatnienia ust i wygładzenia zmarszczek. Jednak w ostatnich latach, kiedy wiele firm opracowało bardziej apetyczne formy kolagenu, choćby w postaci gum do żucia, śmietanek do kawy o waniliowym smaku, proszków w saszetkach czy kapsułek, jadalny kolagen stał się powszechnie stosowanym składnikiem.
Do jego zażywania namawiają na Instagramie celebrytki, jak chociażby Kourtney Kardashian, która każdy dzień zaczyna od gorącego napoju kolagenowego. A mała, ale wciąż rosnąca liczba badań dowodzących, że kolagen może poprawić stan skóry, osłabić objawy choroby zwyrodnieniowej stawów, przyspieszyć gojenie ran czy spowolnić zanik mięśni, spowodowała że dotychczasowi sceptycznie nastawieni naukowcy przekonują się do tej substancji.
Tracony bezpowrotnie
Kolagen jet popularny, ale badacze wciąż zadają sobie pytanie, jak skuteczny może być i czy jest bezpieczny.
– To jeden z trzech topowych produktów, o które pytają mnie pacjenci. I wierzę, że niesie on ze sobą jakieś obietnice w różnyc...