StoryEditorWiadomości rolnicze

Kolostrynina – cudowne dziecko siary

30.11.2020., 13:11h
W latach 1999–2006 biotechnolog Antoni Polanowski z zespołem pracował nad tajemniczą substancją i jej związkami z chorobą Alzheimera. To choroba należąca do grupy tzw. chorób neurodegeneracyjnych. Atakuje układ nerwowy, powodując degenerację neuronów, potem problemy z pamięcią i w końcu demencję, czyli otępienie. A tajemnicza substancja to kolostrynina – grupa białek pozyskiwanych z siary ssaków, głównie krów. Uczeni polscy odkryli, że ma właściwości spowalniające, a w niektórych przypadkach nawet powstrzymujące rozwój choroby Alzheimera. I do tego wspiera procesy pamięciowe.
– Kolostrynina pojawia się w siarze, czyli pierwszym mleku ssaków. Z powodów ekonomicznych najlepiej pozyskuje się ją z siary krów. Kolostryniny jest najwięcej w siarze tuż przed porodem i w ciągu pierwszych 48 godzin po porodzie. Później jej ilość spada, a po siedmiu dniach jej ilości są śladowe. Dokładny mechanizm działania kolostryniny w siarze jeszcze nie został w pełni wyjaśniony. Ale zaobserwowano, że cielęta nieotrzymujące kolostryniny chorują i wiele z nich nie przeżywa. Co więcej, zbawienne działanie kolostryniny zaobserwowano także w badaniach na kurczakach. Kie...
Pozostało 80% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. wrzesień 2024 05:18