Składniki: 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych, 2 papryki czerwone, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 1 opakowanie przyprawy gyros, 1 opakowanie gorczycy, 2 szklanki octu, 2 szklanki cukru, 2 łyżki soli, 100 ml oleju.
Wykonanie: Ogórki umyć, zalać na godzinę wodą, następnie pokroić je na koreczki. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz czosnek pokrojony na cienkie plastry. Warzywa zasypać solą i wymieszać. Ocet zagotować z przyprawą gyros, gorczycą, cukrem. Gotować, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewą zalać ogórki. Dobrze wymieszać. Odstawić na 3 godziny, co jakiś czas mieszać ogórki. Przełożyć z zalewą do słoików i pasteryzować 10 minut.