StoryEditorWiadomości rolnicze

Krem z białą czekoladą, winem i rabarbarem

23.05.2022., 16:05h

Składniki: 150 g białej czekolady, 100 g sera mascarpone, 100 ml śmietanki 36%, 3 łyżki płatków migdałowych, 150 ml białego wina, 1 łyżka brązowego cuk­ru, szczypta cynamonu, kilka kropel olejku waniliowego, około 6 łodyg rabarbaru.

Wykonanie: Do rondla wlać wino, dodać cukier, olejek waniliowy i zagotować. Dodać obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Odparować wino i odstawić do ostudzenia. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną i przestudzić. Do miski przełożyć śmietankę, mascarpone i przestudzoną czekoladę i utrzeć mikserem na gęsty krem. Do pucharków przełożyć mus z rabarbaru, a następnie krem z białą czekoladą. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni i posypać nimi krem.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warszawa
9°C
Zachmurzenie duże
wi_00
pt.
wi_00
14°C
5°C
sob.
wi_00
14°C
1°C
niedz.
wi_00
14°C
1°C
pon.
wi_00
18°C
6°C
wt.
wi_00
22°C
9°C
26. kwiecień 2025 00:55