Składniki: 4 czerwone papryki, 2 łyżki oliwy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 litr bulionu, 2 łyżki masła klarowanego, 4 łyżki śmietany 18%, przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chilli, ziarna dyni, ziarna słonecznika.
Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną częścią do dołu. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną paprykę wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie obrać ją delikatnie ze skórki. Na patelnię wyłożyć masło klarowane, rozpuścić, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zeszklić, często mieszając. Dodać bulion, upieczoną paprykę, przyprawy i gotować 10 minut. Utrzeć blenderem, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami i ziarnami dyni i słonecznika.