StoryEditorWiadomości rolnicze

Króliki lubią obfite kolacje

15.07.2020., 12:07h
Króliki hoduje się ze względu na mięso oraz futro. Dla tych, którzy utrzymują je przyzagrodowo, jest to raczej działalność hobbystyczna niż dochodowe zajęcie. Mięso królicze nie jest popularne w naszym kraju, więc produkcja jest raczej niszowa.

Zainteresowaniem wśród hodowców cieszą się króliki ras średnich, które wcześniej dojrzewają, są łatwiejsze w chowie, dają nieduże tuszki, a oprócz mięsa dostarczają także cenne futro. Osiągają masę ciała 3,5–5,5 kg. Należą do nich m.in. królik biały wiedeński i niebieski wiedeński, a także kalifornijski (czarny, hawana, niebieski) czy nowozelandzki biały. Króliki ras dużych, do których należą np. olbrzymy belgijskie, osiągają masę ciała nawet powyżej 9 kg. Odznaczają się dobrymi przyrostami, ale mają mniejszą wydajność rzeźną w porównaniu z rasami mniejszymi.

Z kolei reksy należą do ras małych. Charakteryzują się bardzo dobrą jakością futra, które jest wyjątkowo miękkie i ma piękny połysk. Są delikatne, dlatego nadają się przede wszystkim do utrzymywania amatorskiego.

Dojrzałość somatyczną króliki osiągają w drugim roku życia, ale wyraźne przyrosty masy ciała występują do około 10. miesiąca, chociaż zależy to oczywiście od rasy. Przeznaczenie królików do rozrodu uwarunkowane jest nie tylko wiekiem, ale także stopniem rozwoju i kondycją. Samice olbrzyma belgijskiego osiągają dojrzałość płciową w wieku 7 miesięcy....

Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 16:23