Składniki: 1/2 kg świeżego bobu, 1/2 szklanki czarnego sezamu, 1 cebula, 4 pieczarki, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kolendry, szczypta chili, sól, pieprz, olej do smażenia.
Wykonanie: Bób gotować około 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skórek. Cebulę posiekać w kostkę, a pieczarki w plastry. Zeszklić cebulę, dodać pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć z bobem i wszystko przepuścić przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie małą łyżką formować kulki, obtaczać w sezamie i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wyjmować na ręcznik papierowy i podawać na ciepło.