StoryEditorWiadomości rolnicze

Łap za szparagi, póki czas

05.06.2020., 16:06h

BEZGLUTENOWA TARTA NA ZIELONO ZE SZPARAGAMI, CUKINIĄ I SZPINAKIEM

Składniki na ciasto:

  • 1 niepełna szklanka mąki bezglutenowej,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 łyżki smalcu.
Składniki na farsz:
  • 3 żółtka,
  • 3 białka plus 1,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 100 g żółtego sera startego na tarce,
  • 2 łyżki śmietany,
  • ok. 10 szparagów,
  • 100 g szpinaku,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia szpinaku z cukinią,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce, następnie wyjąć i rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem. Szpinak podsmażyć krótko na patelni wraz z cukinią pokrojoną w podłużne plastry – najlepiej obieraczką do warzyw (środek cukinii odrzucamy). Szparagom odłamać twardą końcówkę (ok. 1/3 długości), zalać wrzątkiem i gotować 2 minuty, odcedzić. Białka ubić. Ser mascarpone wymieszać z żółtkami, śmietaną, żółtym serem oraz solą i pieprzem. Wymieszać z pianą. Tartę podpiekać ok. 15 minut, następnie ułożyć sz...

Pozostało 59% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. październik 2024 02:20