Rynek nasienny kukurydzy obfituje w odmiany na różne cele produkcyjne. Jest bardzo zróżnicowany, a mnogość odmian i informacji o nich bardzo utrudnia wybór tych właściwych mieszańców dla konkretnego gospodarstwa.
Wysoki plon s.m. i strawność
to cechy najważniejsze w produkcji
kukurydzy na kiszonkę. Z uwagi
na pożądaną skrobię trawioną
jelitowo, na kiszonkę polecane są
odmiany z ziarnem szklistym typu
flint albo ziarnem typu pośredniego
między flint/dent. Skrobia
z ziarna typu flint nawet w ilości
o 30% większej niż skrobia mączysta
z ziarniaków dent jest trawiona
w jelicie cienkim. Takie są
różnice w samym typie ziarna, ale
to ile skrobi trafi do jelita cienkiego
zależy też od precyzji zbioru,
rozdrobnienia ziarniaków i właściwego
zakiszenia. Im bardziej
ziarno jest rozdrobnione, tym
większa jest podatność skrobi na
rozkład w żwaczu.
Jak jednak poruszać się w gąszczu informacyjnym o odmianach i dobrze wybrać z setek mieszańców z Krajowego Rejestru i dostępnych także z katalogu wspólnotowego? Odpowiedź jest dość prosta – warto analizować dostępne informacje z najbliższej gospodarstwu jednostki realizującej Porejestrowe D...