Postęp w plonowaniu daje nowa genetyka odmian i dobrze przygotowany, zaprawiony kwalifikowany materiał siewny. W uprawie pszenicy ozimej liczy się plon i jakość ziarna oraz tolerancja odmian na zespół chorób podstawy źdźbła i na fuzariozę kłosów. Biorąc pod uwagę te i wiele innych ważnych cech odmian, jak zimotrwałość (ranking odmian pszenicy ozimej pod względem zimotrwałości na str. 20 TPR) starajmy się też zawężać wybór do odmian rekomendowanych do uprawy w województwach. Poniżej prezentujemy też skrócone charakterystyki odmian najczęściej rekomendowanych. Wszystkie te informacje są opracowane na podstawie danych COBORU.
● Artist – odmiana chlebowa (grupa B). Zimotrwałość 4,0 w skali 9-stopniowej. Plenność bardzo dobra. Odporność na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i septoriozę plew – dość duża, na choroby podstawy źdźbła i fuzariozę kłosów – średnia, na brunatną plamistość liści i septoriozy liści – dość mała. Rośliny dość niskie, o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren dość duża, wyrównanie dość słabe, gęstość w stanie zsypnym dość mała. Odporność na porastanie w kłosie...