StoryEditorWiadomości rolnicze

Makowiec japoński z jabłkami

10.11.2021., 10:11h

Składniki na ciasto: 800 g masy makowej, 5 łyżek kaszy manny, 2 łyżki soku z cytryny, 4 jabłka, 5 jajek.

Składniki na polewę: 120 ml śmietanki kremowej 36%, 2 łyżki miodu, orzechy, skórka z pomarańczy, suszone morele, rodzynki.

Wykonanie: Z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć na puszystą masę. Masę makową wymieszać z kaszą manną. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, połączyć z masą makową. Masę makową połączyć z utartymi żółtkami i pianą. Do tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć otrzymaną masę i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Ostudzić. Śmietankę i miód umieścić w rondelku i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, mieszając co chwilę, aby masa nie przywierała do dna, do czasu aż nabierze gęstości i brązowego koloru. Gotową masę wylać na ciasto, a następnie ozdobić według upodobań bakaliami i orzechami. Odstawić do zastygnięcia.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. wrzesień 2024 13:19