Czasem warto sięgnąć do przeszłości. Marek kucmerka znany był już w starożytności. Później ustąpił miejsca prawdopodobnie ziemniakom. Teraz ponownie pojawia się w uprawie.
To wieloletnie warzywo z rodziny selerowatych na pierwszy rzut oka nie wprawi w zachwyt. Nie ma cech szczególnych, można nawet uznać je za chwast. W stanie dzikim można spotkać marka kucmerkę w rowach, okolicach stawów, szuwarach. Roślina dorasta do 1,8 m wysokości, ma liście składające się z 5 listków (4 wąskie listki rosną parami, a piąty jest liściem szczytowym), które w trakcie dorastania się zaokrąglają i czasem zmieniają barwę na czerwoną. W czasie kwitnienia tworzy białe kwiatowe baldachy składające się z pięciopłatkowych pięknie pachnących kwiatków otwierających się wieczorem, zapylanych przez owady. Częścią najsmaczniejszą są podłużne bulwy o smaku przypominającym marchew, trochę pasternak, z orzechową nutą. Można je chrupać na surowo, gotować, dusić, piec.
Marek jest, co prawda, rośliną wieloletnią, lecz traktuje się ją jak jednoroczną, ponieważ taka charakteryzuje się najlepszymi korzonkami, szczególnie gdy zbierze się je po przymro...