StoryEditorWiadomości rolnicze

Marek kucmerka, czyli cukrowe korzonki

05.10.2021., 09:10h

Czasem warto sięgnąć do przeszłości. Marek kucmerka znany był już w starożytności. Później ustąpił miejsca prawdopodobnie ziemniakom. Teraz ponownie pojawia się w uprawie.

To wieloletnie warzywo z rodziny selerowatych na pierwszy rzut oka nie wprawi w zachwyt. Nie ma cech szczególnych, można nawet uznać je za chwast. W stanie dzikim można spotkać marka kucmerkę w rowach, okolicach stawów, szuwarach. Roślina dorasta do 1,8 m wysokości, ma liście składające się z 5 listków (4 wąskie listki rosną parami, a piąty jest liściem szczytowym), które w trakcie dorastania się zaokrąglają i czasem zmieniają barwę na czerwoną. W czasie kwitnienia tworzy białe kwiatowe baldachy składające się z pięciopłatkowych pięknie pachnących kwiatków otwierających się wieczorem, zapylanych przez owady. Częścią najsmaczniejszą są podłużne bulwy o smaku przypominającym marchew, trochę pasternak, z orzechową nutą. Można je chrupać na surowo, gotować, dusić, piec.

Marek jest, co prawda, roś­liną wieloletnią, lecz traktuje się ją jak jednoroczną, ponieważ taka charakteryzuje się najlepszymi korzonkami, szczególnie gdy zbierze się je po przymro...

Pozostało 60% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. wrzesień 2024 14:42