StoryEditorWiadomości rolnicze

Miała babcia kurkę, zrobiła z niej curry

01.10.2019., 09:10h

KREM Z KUREK Z GRZANKAMI I TYMIANKIEM
Składniki:
500 g kurek,
500 g ziemniaków,
2 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
2 litry rosołu lub bulionu,
2 cebule,
1 łyżka masła klarowanego,
1 szklanka śmietany,
sól, pieprz, tymianek;

do podania:
3 kromki chleba na zakwasie,
2 łyżki masła klarowanego lub inny tłuszcz do smażenia,
tymianek.

Wykonanie:
Kurki oczyścić, zalać wodą i gotować 10 minut. Wodę z kurek odlać (będzie potrzebna). Masło rozpuścić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Dodać obgotowane kurki, chwilę dusić. Rosół zagotować, dodać wywar z kurek, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew, pietruszkę i gotować. Dodać cebulę z kurkami i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać przyprawy i zupę utrzeć blenderem. Do śmietany wlać trochę zupy w celu zahartowania śmietany, wymieszać i wlać do zupy, utrzeć ponownie blenderem. Chleb na grzanki pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Podczas smażenia posypać tymiankiem. Zupę podawać z grzankami.


KURKI CURRY
Składniki:
2 łyżki kurkumy,
1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego),
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki kardamonu,
1/2 łyżeczki kozieradki,
1 łyż...
Pozostało 53% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 02:39