Chociaż mikotoksyny łączy to, iż wszystkie wytwarzane są przez pleśnie i grzyby oraz wszystkie są toksyczne dla ludzi i zwierząt, to jednak pod względem budowy chemicznej nie tworzą jednolitej grupy. Substancje te mogą się bardzo różnić. Budowa chemiczna cząsteczki decyduje o jej funkcjach i właściwościach, odporności na warunki i trwałości, a także jej toksycznym działaniu. Gdy mikotoksyny są obecne w paszy, trudno jest zmniejszyć ich toksyczność ze względu na stabilność tych związków.
Jednoczesna obecność kilku toksyn również zwiększa trudność w kontrolowaniu narażenia zwierząt na toksyny grzybicze. Wywołują one u świń wiele skutków zdrowotnych i produkcyjnych, w tym pogorszenie odpowiedzi immunologicznej. Zwiększają podatność na choroby zakaźne oraz wzmagają ich nasilenie, a także zmniejszają skuteczność szczepionek. Jest to ważne w produkcji zwierzęcej, gdyż podczas infekcji składniki odżywcze są wykorzystywane w układzie odpornościowym, zamiast do wzrostu i rozwoju.
Substancje te najczęściej dostają się przez przewód pokarmowy do organizmu, powodując zaburzenia homeostazy ogólnej lub narządowej u zwierząt. Poz...
Mikotoksyny wpływają na układ odpornościowy, a tym samym na zdrowie zwierząt. Prowadzone badania potwierdzają, że duży odsetek surowców jest zanieczyszczony toksynami grzybiczymi. Świnie są bardzo wrażliwe na mikotoksyny, a jednocześnie szczególnie na nie narażone, gdyż pasze wykorzystywane w ich żywieniu bazują głównie na zbożach oraz kukurydzy.